.
bezendu:
Bryły
Mila masz dziś czas na kontynuację zadań ?
31 sty 20:10
bezendu: ?
31 sty 20:53
Mila:
Zaraz zaczynamy.
31 sty 21:00
Mila:
1) Sześcian o krawedzi 3 cm przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i
nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem α=30o.
Oblicz pole i obwód otrzymanego przekroju.
( rysunek, oznaczenia wszystkie obliczenia, odp.)
31 sty 21:06
bezendu:

|DB|=|D'B'|=3
√3
Ten przekrój to graniastosłup trójkątny mający w podstawie trójkąt prostokątny.
Czy ten rysunek jest poprawny ?
31 sty 21:17
Saizou :
bezendu przekrój to nie figura przestrzenna
31 sty 21:19
Marcin: Czy dobrze rozumiem, że mamy trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej U{√3{2}
31 sty 21:27
Marcin: | | 3√2 | |
Czy dobrze rozumiem, że mamy trójkąt prostokątny o jednej przyprostokątnej |
| i z |
| | 2 | |
niego wyliczamy wysokość? przekroju?
31 sty 21:29
bezendu:

P=9
√3cm
2
Obw=6(1+
√3)cm
Ale brakuję informacji o tym 30
0
31 sty 21:30
bezendu:
@Marcin nie chciałem podpowiedzi ?
31 sty 21:30
Marcin: Ja nie podpowiadam. Sam próbuję to rozwiązać i się pytam czy mój tok rozumowania jest dobry.
Jeżeli nie chcesz żebym się wypowiadał, to ok
31 sty 21:32
Mila:

Masz sobie wyobrazić, że kroisz nożem kostkę sześcienna. Możesz to zrobić z ziemniakiem.
Zastanów się dla jakiego α ten przekrój jest trójkątem.
31 sty 21:35
bezendu:
Jeśli byłby prostokątem to kąt nachylenia do podstawy α=90
0. Tylko czemu ten przekrój nie
wychodzi z wierzchołka C'.
@Marcin ale poczekaj jak ja rozwiąże ok ?
31 sty 21:40
sushi_ gg6397228:
z ziemniakiem nie wychodzi, kiedys też próbowalem ciąć, to się ziemniak zmarnował
31 sty 21:43
Mila:

Nie przechodzi przez C', bo kąt α ma miarę 30
o.
Jaką miarę miałby kąt α dla takiego przekroju?
Bezendu czekam na obliczenia do rys. 21:35.
Marcin, możesz podać wynik .
31 sty 22:00
bezendu:
No to mam problem jak wyliczyć OE
| | 3√3 | |
Mam tylko policzone |DB|=3√3 oraz |OC|= |
| |
| | 2 | |
31 sty 22:07
Marcin: Napisałbym, ale nie chce wkurzać
Bezendu i sam nie mam pewności co do wyniku
31 sty 22:08
Marcin: Dlaczego 3√3, a nie 3√2? Przecież w podstawie masz kwadrat, a przekątna ma a√2
31 sty 22:09
Mila:
Bezendu, podstawa jest kwadratem, to przekątna będzie inaczej.
31 sty 22:12
bezendu: Marcin nie wkurzasz mnie, też się uczysz
31 sty 22:13
Mila:
Marcin , załóż dla siebie post, dam Ci bryłówkę od pani H. Nahorskiej.
31 sty 22:13
31 sty 22:14
Saizou : Mila mogę pomęczyć Marcina xd
31 sty 22:14
Saizou : a bezendu będzie z tobą ćwiczył xd
31 sty 22:14
Mila:
Saizou, nie dawaj olimpijskich.
31 sty 22:16
Saizou : gdzie ja i olimpiada
31 sty 22:17
Mila: ?
Coś podpowiedzieć?
31 sty 22:29
bezendu:
Tak, jak policzyć |OE| ?
31 sty 22:43
Mila:
ΔECO −Δprostokątny
∡C=90
o
31 sty 22:50
bezendu:

ctg30
0=
√3
3
√2|CE|=2
√3
Dobre wyniki wyszły ?
31 sty 22:59
bezendu:
P=O,5*U{
√186{6}*3
√2
31 sty 23:16
bezendu: ?
31 sty 23:29
Marcin: ctg30
o?
| | | | √3 | | | |
cos30o= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒x√3= 3√2 ⇒x=√6 |
| | x | | 2 | | x | |
31 sty 23:39
Mila:
| | EC | |
ctg30= |
| zapisuj tak: |
| | OC | |
|EC|=1,5
√6
licz dalej.
31 sty 23:39
Mila:
Dobranoc

P=3
√3
OBw=
√2*(
√21+3)
Jutro sprawdzam, wszystkie obliczenia napisz.
31 sty 23:41
bezendu:
|OE|=3
√6
|EB|
2=(3
√6)
2+3
2
|EB|=3
√7
P=9
√3cm
2
Obw=3
√2+2*(3
√7)
Obw=3
√2+6
√7
Obw=3(
√2+2
√7)cm
31 sty 23:45
bezendu: Dziękuję

dobranoc.
31 sty 23:46
Marcin: O! czyli jakby na to nie patrzeć, to wyszło mi dobrze.
Bezendu podpowiedziałem Ci jak wyliczyłem |OE|. (nawet to rozpisałem, nie wkurzaj się

)
|OE|=
√6
| | 1 | |
czyli pole.. |
| *3√2*√6⇒1.5√12 ⇒1.5*2√3⇒3√3 |
| | 2 | |
31 sty 23:53
bezendu:
Ja wiem jak wyliczyć, tylko źle coś mi rachunki wychodzą, jutro poprawię.
31 sty 23:56
Mila:
cd. zadania 3.
Oblicz objętość i pola powierzchni brył, na które dany przekrój DBE podzielił sześcian
ABCDA'B'C'D'.
1 lut 11:44
bezendu:
Jedną z tych brył będzie ostrosłup a drugą ?
1 lut 11:51
bezendu:
P
p=4,5cm
2
| | 1 | | 1 | |
Pb=2* |
| *1,5√3*3+ |
| *3√2*11.25 |
| | 2 | | 2 | |
Dobrze zapisałem pole boczne?
1 lut 12:11
Mila:
Druga? pomyśl, co masz z druga zrobić.
Odciąłeś od sześcianu ostrosłup, to jakie działanie zastosujesz do obliczenia V?
1 lut 12:12
Mila:
Później, zaraz mam wizytę ...muszę zmykac.
1 lut 12:13
bezendu: Dobrze, poczekam i pomyślę.
1 lut 12:15
Mila:
Vo− popraw
Pb −popraw
1 lut 15:05
bezendu:
Gdzie w Vo mam błąd ?
1 lut 15:11
Mila: Czy nie powinno być √6 ?
1 lut 15:14
bezendu:
A Pp jest ok ?
1 lut 15:15
Mila:
Wszystko dobrze,tylko masz literówkę. Wpisałeś √3.
1 lut 15:18
bezendu: To jeszcze raz liczę wszystko od nowa.
1 lut 15:20
bezendu:

W podstawie mam trójkąt równoramienny:
h
2=4,5
P
p=4,5
Dobrze ?
1 lut 15:26
bezendu:
H=|EC|=1,5
√3
Nie wiem gdzie robię błąd.
1 lut 15:29
Mila:
Wczoraj, ja też źle napisałam EC. 23:39 tam miał być tg30
o.
|EC|=0,5
√6
(|OE|=
√6 na razie nie jest potrzebne
| | 1 | | 3 | | 3 | |
Pprzekroju= |
| *3√2*√6= |
| √12= |
| *2√3=3√3 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 32 | | 3 | |
Vo= |
| * |
| *0.5√6= |
| √6 |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
Pbo=2* |
| *3*0,5√6+3√3=1,5√6+3√3 |
| | 2 | |
| | 3 | |
Vreszty=33− |
| √6=27−0,75√6 |
| | 4 | |
P
b reszty=nie licz.
1 lut 16:03
bezendu:
Mogę prosić nowe zadanie bo w tym już się gubię ? Założę nowy wątek.
1 lut 16:05
Mila:
Załóż nowy wątek. Dam następne z trójkątnym graniastosłupem.
1 lut 16:07