zadanko z fizyki
szymon: Witam,
Samochód o masie m=3 tony, poruszający sie po okręgu o promieniu R=100m, z prędkością v=54km/h
zaczyna hamować ze stałym przyspieszeniem stycznym a=10m/s2.
znajdz przyspieszenie całkowite ciała w drugiej sekundzie ruchu.
jak sie za to zabrac?
31 sty 18:03
daras: policzyć przyspieszenie radialne=dośrodkowe a potem dodać wg Pitagorasa
31 sty 19:01
daras: i oczywiście na koniec podstawić t = 2 s
1 lut 08:28
daras: odp. przy takim opóźnieniu ruch skończy się przed 2 s więc a = 0
1 lut 08:38