ciag
zadanie: Dany jest taki ciag (an), ze ∀ε>0 ∀n≥5/ε |an−7|<ε
a) Podac granice ciagu (an).
b) Wskazac taka liczbe M, ze ∀n |an|<M
c) Wskazac taka liczbe N, ze ∀n≥N an>6
d) Wskazac taka liczbe N, ze ∀n≥N an<7,01
e) Wskazac taka liczbe N, ze ∀n≥N |an−8|>1/3.
a) granica ciagu (an) jest rowna 7.
a dalej jak zrobic?
30 sty 23:19
Maslanek: n≥5/ε, czy n≥5 i jest literówka?
30 sty 23:27
zadanie: n≥5/ε
30 sty 23:49
wredulus_pospolitus:
b)
| | 5 | | 5 | |
n=1 ... n≥ |
| −> 1≥ |
| −> ∊≥5 |
| | ∊ | | ∊ | |
czyli ... |a
n − 7| MUSI BYĆ mniejsze od 5
czyli a
n < 7+5 = 12
30 sty 23:56
wredulus_pospolitus:
c)
należy rozpatrzeć dwa przypadki
1) a
n > 7
wtedy N =1
2) a
n < 7
| | 5 | |
wtedy an>6 => |an−7| < 1 => n≥ |
| = 5 |
| | 1 | |
czyli odpowiedzią będzie .... N = 5 (wtedy masz pewność ... że ciąg będzie spełniał ten
warunek bez względu na to, czy jest on rosnący, malejący czy naprzemienny (czy też jakiś inny)
30 sty 23:59
wredulus_pospolitus:
d) analogicznie do (c)
e) analogicznie do (c)
30 sty 23:59
wredulus_pospolitus:
ad b) ... zakładamy najmniej korzystny ciąg w danym przypadku ... czyli malejący ... do 7
31 sty 00:01
zadanie: nie wiem jak bedzie w d)
nie rozumiem tego za bardzo
1 lut 15:20