| 1 | ||
r = | a√3 | |
| 6 |
| r | 1 | ||
= ctgα ⇒ r = h*ctgα ⇒ | a√3 = h*ctgα ⇒ a = .... | ||
| h | 6 |
| h | |
= sinα ⇒ w = .... | |
| w |
Dane: h= 5 cm , α
| 1 | a2√3 | |||
V, Pc = ? V = | * | * h | ||
| 3 | 4 |
| a2√3 | 1 | |||
Pc = | + 3 * | ahb | ||
| 4 | 2 |
| h | |
= sinα | |
| hb |
| 5 | |
= sinα | |
| hb |
| 5 | ||
hb = | ||
| sinα |
| 1 | 1 | a√3 | a√3 | |||||
x = | hp = | * | = | |||||
| 3 | 3 | 2 | 6 |
| h | |
= tgα | |
| x |
| 5 | ||
x = | ||
| tgα |
| a√3 | 5 | |||
Czyli: | = | |||
| 6 | tgα |
| 30 | 30√3 | 10√3 | ||||
a√3tgα = 30 ⇒ a = | = | = | ||||
| √3tgα | 3tgα | tgα |
| 3 | 10√3 | 5 | ||||||||||||||
Pc = | + | * | * | = | |||||||||||||
| 4 | 2 | tgα | sinα |
| 300√3 | 75√3 | |||
= | + | = | ||
| 4tg2α | tgαsinα |
| 75√3 | 75√3 | |||
= | + | = | ||
| tg2α | tgαsinα |
| 75√3sinα + 75√3tgα | ||
= | = | |
| tg2αsinα |
| 75√3(sinα + tgα) | ||
= | ||
| tg2αsinα |
| 1 |
| ||||||||||||
V = | * | * 5 = | |||||||||||
| 3 | 4 |
| 5√3 *300 | ||||||||||||
= | = | = | |||||||||||
| 12 | 12tg2α |
| 125√3 | ||
= | ||
| tg2α |