prawdop
mc: W urnie jest 5 kul białych i 4 czarne.Losujemy bez zwracania 2 kule. Oblicz prawdopodobieństwo
tego, że wśród wylosowanych kul będzie przynajmniej jedna kula a) biała, b) czarna
22 paź 23:30
AROB: pomogę
22 paź 23:31
AROB: W urnie jest razem 9 kul ( 5 białych i 4 czarne).
| | | | 9! | |
Liczba wszystkich zdarzeń IΩI =C92 = | = |
| = 36 |
| | | 2! * 7! | |
a) A − zdarzenie, że przynajmniej jedna kula biała (tzn. 1 lub 2 kule białe)
| | | | | | | | | |
IAI = C51 * C41 + C52 * C40 = | * | + | * | = |
| | | | | |
| | 5! | |
= 5*4 + |
| *1 = 20 + 10 = 30 |
| | 2!*3! | |
| | IAI | | 30 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 36 | | 6 | |
b) B − zdarzenie, że przynajmniej jedna kula czarna ( tzn. jedna lub dwie kule czarne)
| | | | | | | | | |
IBI = C41 * C51 + C42 * C50 = | * | + | * | = |
| | | | | |
| | 4! | |
= 4 * 5 + |
| *1 = 20 + 6 = 26 |
| | 2!*2! | |
| | IBI | | 26 | | 13 | |
P(B) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 36 | | 18 | |
22 paź 23:50