Seba: Aby obliczyc wartosc wyrazenia log32*log43*log54*log65*log76*log87*log98*log109
mozna postapic nastepujaca :
(log43*log32)(log65*log54)(log87*log76)(log109*log98)=log4
2*log64*log86*log{10}8 = ................Dokoncz obliczenia wedlug podanego wzoru i
sprawdz czy otrzymana liczba nalezy do zbioru rozwiazan nierownosci x2-x<0
7 paź 21:13
Mycha: log42*log86*log64*log108=(log42*log64)*(log108*log86)=log_
62*log106=log102
x2-x<0
x(x-1)<0
x∈(0;1)
log102∈(0;1)
8 paź 13:50
Seba: hmm no do tego samego doszedłem i nie bylem pewien czy to właśnie tak ma wyglądać ; |
dzieki
8 paź 16:19