dosw. wieloetapowe
As: dwaj strzelcy strzelaja kolejno do tarczy oddajac po jednym strzale prawdopodobienstwo ze trafi
pierwszy strzelec wynosi 0,98 a ze trafi drugi 0,92. Oblicz prawdop ze tarcza zostanie
trafiona conajmniej przez 1 strzelca
22 paź 23:21
Mrówka:

jakbys narysował tzw drzewko to by wyglądało tak jak na rysunku i I oznacza że strzela pierwszy
strzelec, że trafi jest prawdopodobieństwo 0,98 więc na tej linii w pierwszym rzedzie T
podpisz 0,98, a na tej z N 0,02
w Drugim rzedzie strzela drugi strzelc więc od lewej te cztery gałęzie mają mieć wartości: 0,92
0,08 0,92 0,08. teraz, że trafi choć jeden to bierzemy pod uwagę trzy drogi,
(czerwone) i liczymy tak: 0,98*0,92 + 0,98*0,08 + 0,02*0,92 = 0,9016 + 0,0784 + 0,0184 =
0,9984
lub 1 − zielona droga,bo ona nie pasi, więc od całego prawdopodobieństwa ją odejmiemy: no to
1 − 0,08*0,02 = 1−0,0016 = 0,9984
22 paź 23:32
Eta:
zdarzenia sa niezależne więc:
zd.A −−−− tarcza trafiona conajmniej raz
zd. A' −−− tarcza nie zostanie trafiona ani razu
N−−− nie trafiona T −− trafiona
A'= { (NI, NII) }
P(TI)= 0,98 P(NI)= 0,02
P(TII)= 0,92 P(NII)= 0,08
P(A') = 0,02*0,08=....... policz
P(A) = 1 −P(A') =..... dokończ
22 paź 23:40
Zoraj: To drzewko Mrówki jest bardzo inspirujące
22 paź 23:41
Eta:
Aż za bardzo , jak na "mrówkę"
22 paź 23:42
Mrówka: heheheh, tak najłatwiej dla początkujących w temacie lub tych co nie lubią matmy ehhehe

a nie chciało mi się tworzyć arcydzieła sztuki
22 paź 23:46
AS: Czy nie możesz obrać sobie innego nicku.
Wchodzisz na mój od dawna używany.
Wprawdzie nieco się różni ale fonetycznie to samo.
Dziękuję.
23 paź 09:08
Eta:

.....
23 paź 15:34