Marcin: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości a i krawędzi bocznej
nachylonej do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną
przechodzącą przez
krawędź podstawy i nachyloną do niej pod kątem β. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Takie zadania to dla mnie czarna magia..
30 sty 17:40
Bogdan:
| | 1 | |
sinγ = sin(1800 − (α + β)) = sin(α + β), w = |
| a√3 |
| | 2 | |
| | h | | w | |
Z twierdzenia sinusów: |
| = |
| ⇒ h = |
| | sinα | | sinγ | |
| | 1 | |
Pole przekroju P = |
| ah |
| | 2 | |
30 sty 17:56
Marcin: Super. Trzeba po prostu umieć to rozrysować. Dziękuję.
30 sty 18:10