Trójkąty w geometrii analitycznej. Oblicz pole trójkąta
Bizon_cfl: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach A(3,0) B(5,3) C (6,4)
Podstawiłem do wzoru a mimo to wychodzi ujemne
Proszę o pomoc
30 sty 16:58
Bizon_cfl: Ktoś coś wie ?
30 sty 17:03
Piotr 10: nie może Ci wyjść ujemne. Na pewno użyłeś we wzoru wartość bezwzględną ?
30 sty 17:06
Bizon_cfl: Tak. No mam że 12|(5−3)(4−0)−(3−0)(6−3)|
30 sty 17:09
Piotr 10: 0,5 * I 2*4 − 3*3I=0,5 * I8−9I=0,5* I−1I=0,5*1=
30 sty 17:11
Bogdan:

→ →
AB = [2,3], AC = [3,4]
| 2 3 |
Pole P = 0,5*| | | | = 0,5*|8 − 9| = 0,5
| 3 4 |
30 sty 17:12
Bizon_cfl: A..dobra widzę. Dziekuję.
30 sty 17:13