jerey: obliczyc;
| | log26*2 | |
doszedłem do postaci: |
| i nie wiem co dalej robic  |
| | log26+2 | |
30 sty 16:57
Bogdan:
źle
30 sty 17:17
Bogdan:
log26*log36 = log2(2*3) * log3(2*3) = (log22 + log23)*(log32 + log33)
30 sty 17:19
Bogdan:
log26 + log36 = log22 + log23 + log32 + log33 = 2 + log23 + log32
30 sty 17:22
Bogdan:
można tu wykorzystać zależność: logab * logba = 1
30 sty 17:23
jerey: dzięki, nie spotkałem sie z taką zależnoscia dotychczas
30 sty 17:32
Bogdan:
| | 1 | |
chyba jednak spotkałeś się ze wzorem: logab = |
| , bo z tej zależności |
| | logba | |
wynika log
ab * log
ba = 1
30 sty 17:35
jerey: ano
30 sty 17:39