wielomian
halo: Hej! Mam zadanie do tematu "rozklad wielomianu na czynniki" ;
4x3− 1/9x
Czy ktos moze dokladnie wytlumaczyc jak to rozwiazac?
30 sty 16:30
Patronus: | | 1 | | 1 | | 1 | |
x(4x2 − |
| ) = x(2x − |
| )(2x+ |
| ) |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
30 sty 16:34
halo: Patronus a w rozwiazaniu z tylu ksiazki jest 4x(x−1/6)(x+1/6)
30 sty 16:36
Patronus:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= x * 2(x − |
| ) * 2(x+ |
| ) = 4x(x− |
| )(x+ |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Jeden pies
30 sty 16:38
PW: halo, a wyłączyć dwójki przed nawias nie umiesz?
30 sty 16:38
halo: A patronus czy moglbys to dokladnie wytlumaczyc? ;___;
30 sty 16:39
Patronus: tak jak napisał PW musisz wyłączyc 2 przed nawias
| | 1 | | 1 | |
(2x+ |
| ) = 2(x+ |
| ) łatwiej sobie od tyły policzyć i sprawdzić czy faktycznie tak jest |
| | 3 | | 6 | |
jak sie wymnoży przez 2
30 sty 16:43
halo: Dzieki
30 sty 16:47