stereometria
trociek:

Na płaszczyznie π dany jest odcinek AB. Odcinek BC jest prostopadly do plaszczyzny π. Punkt D
jest środkiem odcinka AC. Oblicz sinus kata nachylenia prostej AC do plaszczyzny π wiedząc ze
tangens nachylenia prostej AD do płaszczyzny π wynosi
23
Próbowałem to narysować i wyszło mi coś takiego jak powyżej. Co dalej?
30 sty 16:20
Mila:
Czy dobrze zapisałeś treść?
30 sty 17:03
trociek: Ktoś wie?
30 sty 17:04
trociek: Tak, jest bład. W trzecim zdaniu Punkt D jest srodkiem odcinka BC. Przepraszam
30 sty 17:06
Mila:
AB=3x
BD=2x, x− wspólna miara⇔
BC=4x
AB
2=(3x)
3+(4x)
2
AB=5x
30 sty 17:17
trociek: Dziekuje bardzo
30 sty 17:17
trociek: Mam jeszcze pytanie. Dlaczego w AB2=(3x)3+(4x)2 3x jest podnoszone do potegi 3? Czy nie powinno
być podnoszone do 2 bo wydaje mi sie że jest to wzór pitagorasa.
30 sty 17:22
Mila:
To zwykła literówka , oczywiście do drugiej, to przecież tw. Pitagorasa.
30 sty 17:24