:)
em: Jeszcze jedno małe zadanko:
Znajdź argumenty, dla których wartości funkcji f(x) = (x − 4)2 + (3x − 8)2 są mniejsze od
wartości g(x) = x3 − x2 − 8x +8.
przekształciłam f(x) i wyszło mi x3 − 3x2
sądzę, że powinno być tak: f(x) < g(x)
z tego wychodzi mi x = 2
nie wiem czy to jest dobrze... a jeśli tak, to co w związku z tym?
22 paź 22:53
Mrówka: coś z tym przekształceniem f(x) sknociła/eś, bo nie może wyjśc do trzeciej potęgi...
sam pomysł f(x) < g(x) jest trafieniem w dziesiątkę

trzeba taką nierówność obliczyć i to co
wyjdzie, czyli x< abo c > to już będzie odpowiedź
22 paź 23:43
Mrówka: końcowa linia x< albo x > ehehe

miało być
23 paź 11:01