Czy mógłby wyjaśnić ktoś krok po kroku jak to obliczyć ?
kamczatka:
Czy mógłby wyjaśnić ktoś krok po kroku jak to obliczyć ? Bo proste silnie umiem wyliczać a tego
nie rozumiem.Dzięki
30 sty 15:57
52: wg mnie to będzie tak:
| n!(n+1)+n!(n+1)(n+2) | |
| =n+1+(n+1)(n+2)=n+1−n2+3n+2=n2+4n+3 |
| n! | |
30 sty 15:59
mamin: dla n=2
| (2+1)!+(2+2)! | | 3!+4! | | 1*2*3+1*2*3*4 | | 24 | |
| = |
| = |
| = |
| =12 |
| 2! | | 2! | | 1*2 | | 2 | |
30 sty 16:07
kamczatka: skąd się bierze n! a potem (n+1)(n+2) ?
30 sty 16:13
52: mamin, na pewno ?
a i ja tam mam błąd mały
n+1+n2+3n+2 <−powinno być...
30 sty 16:14
52: | | 7! | | 5!*6*7 | |
patrz masz |
| = |
| |
| | 5! | | 5! | |
2!=1*2
3!=2!*3
4!=3!*4
5!=4!*5
itd.
7!=4!*5*6*7
8!=5!*6*7*8
rozumiesz ?
30 sty 16:15
kamczatka: dopiero teraz przeglądam ten temat od tamtej pory i nadal nie wiem jak rozpisać (n+1)(n+2)
Taki przykład jak podał 52 to rozumiem
7 lut 13:24
kamczatka: A jak rozwiązać taki przykład:
bo później te n! się zamienia w (n−1)!*n nie rozumiem tego.
7 lut 13:30
Ajtek:
Zauważ że:
6=5+1
7=5+2
Niech n=5, otrzymujemy:
6=(n+1)
7=(n+2)
| | 7! | | 5!*6*7 | | n!*(n+1)*(n+2) | |
Czyli: |
| = |
| = |
| =(n+1)(n+2) |
| | 5! | | 5! | | n! | |
7 lut 13:32
Bizon:
zmieniasz tak ... aby dało się coś poskracać −

zauważ, że n!=
1*2*3*...(n−3)*(n−2)*(n−1)*n a
1*2*3*...(n−3)*(n−2)*(n−1)=(n−1)!
7 lut 13:34
kamczatka: zamiast n! co się wstawia ?
7 lut 13:39
Bizon:
n!=1*2*3*...(n−3)*(n−2)*(n−1)*n a 1*2*3*...(n−3)*(n−2)*(n−1)=(n−1)!
czyli n!=(n−1)!n
7 lut 13:59
kamczatka: dobra dzięki
7 lut 19:25