Proszę o pomoc
Kaxxxx: Załóżmy, że ciąg an jest arytmetyczny. Znajdź sumę dziesięciu początkowych wyrazów.
a) a1=3 S3=18
b)S2=−1 r=5
30 sty 15:41
Jolanta: musisz sie wzorów nauczyć i wystarczy podstawiać .spróbuj poczytać .po lewej stronie masz ciągi
liczbowe wejdz i tam sa wszystkie wzory.
30 sty 15:48
J: | | 2a1 + 2r | |
S3 = |
| *3 = 18 , stąd oblicz r. |
| | 2 | |
30 sty 15:48
Kaxxxx: Jolanta: Znam wzory, nie wiem jak się zabrać za to zadanie. Nie miałam pomysłu, więc poprosiłam
o pomoc. Nie traktujmy wszystkich jak nieuki.
30 sty 16:00