W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 5 większa od cyfry jedności. Jeżel
habubulelel: W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 5 większa od cyfry jedności. Jeżeli w tej liczbie
przestawimy cyfry, to nowa liczba będzie równa 3/8 liczby poprzedniej. Znajdź tę liczbę.
22 paź 22:38
AROB: pomagam
22 paź 22:44
AROB: liczba dana liczba przestawiona
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cyfra dziesiątek x+5 x
cyfra jedności x x+5
liczba 2−cyfrowa 10(x+5)+x 10x+x+5 =11x+5
Na podst. treści powstaje równanie: ( można też było ułożyć układ równań − nie wiem, co
bardziej tu chciałeś)
| | 3 | |
11x + 5 = |
| [10(x+5) + x] |
| | 8 | |
| | 3 | |
11x + 5 = |
| (10x + 50 +x) |
| | 8 | |
| | 3 | |
11x + 5 = |
| (11x + 50) /*8 |
| | 8 | |
88x + 40 = 33x + 150
55x = 110
x = 2, czyli x+5 = 7
Odp. szukana liczba to 27.
22 paź 23:01
kris: 6/√12
23 lut 20:47
ggggggglllllu: W liczbie dwucyfrowej cyfra dziesiątek jest o 5 większa od cyfry jedności. Jeżeli w tej liczbie
przestawimy cyfry, to nowa liczba będzie o 45 mniejsza od początkowej. Co to za liczba?
23 wrz 20:45
Buuu:
| ⎧ | x = y + 5 | |
| ⎩ | 10y + x + 45 = 10x + y |
|
23 wrz 21:00
nika: ∫⊂∞παγα
25 kwi 13:11
xx: sewβqπ∞x⊂xq
15 paź 18:23