.
Piotr 10:

mam pytanko odnośnie matury z oke 2014 poznań
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma długości obu przyprostokątnych jest równa sumie
długości średnic okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
r − promień okregu wpisanego w trójkąt prostokątny
2r=a+b−c
R− promien okregu opisanego na trojkacie prostokatnym
2R=c
2r+2R=a+b−c+c=a+b
Czy podane wzory z tablic mam wyprowadzić?
30 sty 14:59
Mila:

Punkty styczności L i K okręgu wpisanego w kąt CAB są jednakowo odległe od wierzchołka A
Analogicznie M i K oraz M i L
AB=c=2R=a−r+b−r⇔
2R+2r=a+b
a+b=2R+2r
30 sty 15:17
Piotr 10: Mila a czy moje rozwiązanie jest poprawne? Oczywiście bym to lepiej rozpisał( rysunek,
założenia, dowód) ?
30 sty 15:18
Mila:
Tam, masz błąd , brak znaku / przed *.
Skoro podają w tablicach, to można skorzystac bez dowodu.
Zobaczymy co podają w kluczu.
30 sty 15:21
Piotr 10: A ok. Ale na wszelki wypadek, małe r bym wyprowadził. Ok idę robić zadanie z czworościanem.
30 sty 15:23
Marcin: Ciekawe czy za skorzystanie z tych dwóch wzorów byłby max punktów

Zadanie wydaje się wtedy
wręcz banalne
30 sty 16:05
zawodus: Po to są te wzory by z nich korzystać..
30 sty 18:16