dziedziną funkcji f(x) = U{x-3}{x^2-9}
ania : | | x−3 | |
dziedziną funkcji f(x) = |
| jest zbór |
| | x2−9 | |
a.R\{3}
b.R
c.R\{−3,3}
d.R\{−3}
30 sty 14:52
J: A co proponujesz ?
30 sty 14:53
ania : d ?
30 sty 14:54
Miszcz: Przyrównaj mianownik do zera
30 sty 14:56
52: x2−9≠0
Liczysz i masz
30 sty 14:56
ania : x= 3 ?
30 sty 14:57
J: Może inaczej. Kiedy x2 = 9 ?
30 sty 14:59
ania : gdy x = 3
30 sty 14:59
J: A ile to jest (−3)2 ?
30 sty 15:02
ania : 9
30 sty 15:06
J: Zatem jeżeli x2 − 9 ≠ 0 ⇔x2 ≠ 9 ⇔ x ≠ 3 i x ≠ −3.
30 sty 15:08
J:
Wróć ... Nie popatrzyłem na licznik ułamka.
| | x−3 | | x−3 | |
f(x) = |
| = |
| = x+3, czyli f(x) = x+3 i Df = R |
| | x2 −9 | | (x−3)(x+3) | |
30 sty 15:14
Patronus: Nie, to że się potem skróci z licznikiem, to nie znaczy że dziedzina będzie inna.
Dziedzina to R/{3.−3}
30 sty 15:16
J: Jeszcze gorzej !
| | 1 | |
f(x) = |
| i D f = R − { −3} odp. d  |
| | x+3 | |
30 sty 15:17
J: Racja . Zaćmienie ...
30 sty 15:20