Ciąg
Asia: Hej
Mam wyznaczyć wyrazy ciągu opisanego wzorem an+1=3an−2an−1
a1=−1
a2=2
a3=8
a4=20 Do tej pory dobrze wyliczyłam jednak..
a5=3(20)−2*8=44 w odpowiedzi pisze że to 48.
Nie wiem co źle zrobiłam.
30 sty 14:40
J: Chyba wszystko
30 sty 14:43
Asia: Do a4 w odpowiedziach pisze to samo tak więc dobrze wyliczyłam
30 sty 14:45
J: Jeśli tak, to jest bład w książce
30 sty 15:01
Asia: Zapomniałam podać że a1 i a2 były podane od początku
30 sty 15:12
J: Właśnie miałem pytać, jakim sposobem obliczyłaś a
1 i a
2. W takim razie a
5 = 44
30 sty 15:23