Rówannie
Natalia: Ostatnia prośba dziś
Rozwiąż równanie:
√1−3x +3+x=0
Wychodzi mi coś takiego
x
2+ 9x+8=0
Mam wyliczyć delte i liczby spełniające to rówanie delta wychodzi mi 33

więc chyba coś tu
nie gra
Prosiłabym kogoś o pomoc.
22 paź 22:35
Ola: spróbuj z tą deltą jeszcze raz. Tym razem dobrze!
22 paź 22:38
Ola: Jeszcze dziedzinę wyznacz.
22 paź 22:39
Eta:
Po pierwsze : określamy dziedzinę tego równania:
D: 1 −3x ≥0 => x≤
13
√1−3x= [−(x +3)] podnosimy obustronnie do kwadratu
1 −3x = + x
2 +6x +9
x
2 +9x +8 = 0 czyli ok. tak jak wyszło Tobie
Δ= 81 − 32= 49
dokończ

podaj tylko te rozwiązania , które należą do dziedziny

!
22 paź 22:41
Natalia: Aha

Dzięki wielkie Eta bardzo mi dziś pomogłaś

Dzięki wielkie
22 paź 22:42