silnia
Song: Śilnia: Mógł by ktoś wytłumaczy jak to wyliczyć?
30 sty 13:59
Patronus:
| n!(n+1−1) | | n | |
| = |
| |
| n!(2(n+1)+1) | | 2n+3 | |
30 sty 14:01
Song: a mozna prosić bardziej łopatologicznie, bo kompletnie nie kumam
30 sty 14:46
Patronus: ok to spróbujmy tak: (przy okazji zauważyłem że w mianowniku nie ma n! więc będzie inny wynik
| (n+1)! − n! | | 1*2*...*n*(n+1) − 1*2*...*3*n | |
| = |
| = |
| 2(n+1)! + n | | 2*1*2*...*n*(n+1) + n | |
| | 1*2*...*n(n+1−1) | | n | | n | |
|
| = |
| = |
| |
| | 2*(1*2*...*n) * n+1 + n | | 2n+2+n | | 3n+2 | |
30 sty 14:52
Song: Czy n! zawsze jest równe 1 ?
Od czego to jest uzależnione?
30 sty 15:10
Patronus: nie n! nie jest równe jeden prawie nigdy! n! z licznika skraca się z n! z mianownika i dlatego
znika.
Cały pic polega na tym żeby wyłączyć przed nawias n!, skrócić i zobaczyć co zostanie.
30 sty 15:13
Song: No dobra a jak bym chciał to zrobić inaczej, np. :
| (n+1)!*(1−n!) | | (1−n!) | |
| = wyciągne to sobie i potem co z tym ? −> |
| |
| (n+1)!*(2+n) | | (2+n) | |
30 sty 15:25
Song: czy ten sposób nie ma sensu?
30 sty 15:25
Mila:
Nie ma.
5!=1*2*3*4*5 możesz to zapisać tak:
5!=4!*5
(n+1)!=n!*(n+1)
| | n!*(n+1)−n! | |
= |
| = wyłączam wspólny czynnik (n!) |
| | 2*n!*(n+1)+n! | |
| | n!*(n+1−1) | | n | |
= |
| = |
| |
| | n!*(2*(n+1)+1 | | 2n+3 | |
30 sty 15:52