wielomian2
Krzychu: pewnien wielomian
wx)=x4+2x3−15x2=x2(x2+2x−15)=x2(x2+5x−3x−15)=x2[x(x+5)−3(x+5)=x2(x+5)(x−3)
nie rozumiem jednej części rozkładu tego wielomianu :
x2(x2+5x−3x−15) mogłby ktos mi wytłumaczyc na co trzeba sie "patrzec" aby doprowadzic
do tej postaci?dalsza czesc rozkładu jest zrozumiała dla mnie
22 paź 22:34
Mrówka: 2x rozpisał ktoś na 5x − 3x żeby potem rozbić na ładne nawiasy
ALE
równie dobrze przy postaci x2(x2+2x−15) możesz to w nawiasie policzyć z delty i wtedy
otrzymasz pierwiastki równania kwadratowego równe −5 i 3 więc ten nawias możesz zapisać
jako (x−x1)(x−x2) czyli (x+5)(x−3)
22 paź 23:18