Równanie, funkcja trygonometryczna.
dom2: Dana jest funkcja f(x) = cos2x + cos2(x + π3) − cos x * cos(x + (x + π3)
Wykaż że funkcja f(x) jest stała.
HELP ^^
30 sty 13:48
dom2: sorry za błąd we wzorze, tu daję poprawioną
Dana jest funkcja f(x) = cos2x + cos2(x + π3) − cos x * cos(x + π3)
30 sty 13:50
ICSP: | | π | | π | |
f(x) = cos2x + cos(x + |
| ) * [cos(x + |
| ) − cosx] = |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 1 | | √3 | |
= cos2x + cos(x + |
| ) * [ |
| cosx − |
| sinx − cosx ] = |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | | 1 | | √3 | |
= cos2x + [ |
| cosx − |
| sinx ] [ − |
| cosx − |
| sinx ] = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
= cos2x − ( |
| cos2x − |
| sin2x) = |
| | 4 | | 4 | |
c.n.w.
30 sty 13:56
PW: Jeżeli jesteś dowcipnym studentem, to zróżniczkuj i pokaż, że pochodna jest zerem dla
wszystkich x. Ma to tę zaletę, że nie trzeba pamiętać tych wzorów, którymi biegle posługuje
się ICSP
30 sty 14:04
dom2: ja jestem w 3 liceum, patrzę na te jego rozwiązanie i ledwo to ogarniam. Prosiłbym o
rozwiązanie na moim poziomie nauczania. Nie chcę jedynie mieć to zrobione, chcę to zrozumieć !
:3
30 sty 14:11
PW: Jedyna trudność to zrozumienie, że zastosowaliśmy wzór
cos(α+β) = cosdαcosβ − sinαsinβ,
| | π | | 1 | | √3 | |
w którym α = x i β = |
| , a więc cosβ = |
| i sinβ = |
| , zatem |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
| | π | | 1 | | √3 | |
cos(x + |
| ) = (cosx)• |
| − (sinx)• |
| . |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
Reszta to wzory uproszczonego mnożenia (stosowane z pewnymi przestawieniami "w powietrzu", ale
przecież można to zrobić po swojemu).
Niestety nie widzę łatwiejszego sposobu.
30 sty 14:42
dom2: ohh, dzięki
30 sty 15:29
dom2: nie do końca rozumiem jeszcze przedostatnią linijkę z której wynikło 34
30 sty 15:46
dom2: już mam. dzięki za pomoc. do zamknięcia
30 sty 15:55
PW: Po zapisie bez użycia nawiasu
| | 1 | | 3 | | 3 | | 3 | |
cos2x − |
| cos2x + |
| sin2x = |
| cos2x + |
| sin2x |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
Wyłączamy |
| , a w nawiasie jedynka. |
| | 4 | |
30 sty 15:56