matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc calki
justa:
a)∫lnx/
√
x
dx b)∫
3
√
tgx+3
/cos
2
x dx
30 sty 12:26
imbecyl:
1
1
a) przez czesci u=lnx du=
dv=
dx v=2
√
x
czyli mamy
x
√
x
√
x
2
√
x
lnx−2∫
dx druga calke powinnas rozwiazac bez problemow
x
1
b) podstawienie t=tgx+3 dt=
dx czyli dostaniesz calke z ∫
3
√
t
dt
cos
2
x
30 sty 12:45