Proszę o pomoc..
Mathew: WIELOMIANY
Witam serdecznie...
Mam 6 zadań z wielomianów... czy jest ktoś,kto mógłby mi wytlumaczyć, jak się to rozwiązuje?
Byłbym bardzo wdzięczny,...
Zad 1.
W(x)=2x2 − 3 , P(x)=x3 + x −2
Wykonaj działania i uporządkuj wielomiany...
a) 3P(x) − 2 W(x)
b) W(x) * P(x)
Zad.2
a) Wykonaj dzielenie wielomianów
(x4 − 3x3 − x2 + 2x +6) : (x−2)
b) Nie wykonując ilorazu podaj resztę z dzielenia:
x5 − 4x3 − 3x2 −2x − 5 przez x+1
Zad.3
Rozłóż na czynniki wielomiany:
a) 8x3 + 1
b) x5 + 3x4 − 4x3 − 12x2
Zad. 4
Rozwiąż równania:
a) x3 + 3x2 + 4x − 12 = 0
b) x7− 5x5 + 4x3 = 0
Zad. 5
Rozwiąż nierówności:
a) (3x2 − 5x +2) (3− 2x)2 (9 − x) < 0
b) 3x3 + 5x2 − 27x − 45 ≤ 0
Zad. 6
Wykaż, że nierówność x4 + 2x3 + 3x2 + 2x + 2 > 0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą x.
Proszę o rozwiązanie i dokładne wytłumacznie zadania, ponieważ kiedy po prostu je odpisze, to
nic nie przyniesie...
Liczę na Waszą pomoc i wyrozumiałość...
Z góry dziękuję...
22 paź 22:28
Bogdan:
Przejrzyj ten materiał
i8, zapoznaj się się z umieszczonymi tam zadaniami wraz
z rozwiązaniami, wpisz w wyszukiwarkę na tym forum hasło
wielomian.
23 paź 00:03
Mathew: okay dzieki za material... Muglbys mi pomoc z tymi zadania bo na rano musze miec je obcykane..
jesli mach chwile prosze rozwiaz mi je... dziekuje.. i pozdrawiam
23 paź 00:08
Eta:
No dobrze, pomogę Ci nieco ( myślę ,że nie zaszkodzę przez taką pomoc

zad2b/ dzielenie schematem Hornera:
1 −3 −1 +2 +6
2 2 −2 −6 −8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 −1 −3 −4
−2 −−− reszta
wynik dzielenia jest:
2b) W(−1)= R
W(−1) = −1 +4 −3 +2 −5 =....... to juz policz
3/
a) ze wzoru a
3 +b
3 = ( a+b)(a
2 −ab +b
2)
8x
3 +1= ( 2x +1)( 4x
2 −2x +1) −−−− już nie rozkładalne w zb. R
b) x
2(x
3 +3x
2 −4x −12)= x
2[ x
2( x +3) −4(x+3)]= x
2( x+3)( x
2−4)=
= x
2(x +3)( x−2)(x+2)
4/
x
3 +3x
2 [C−]]4x −12=0
a) x
2( x+3)−4(x+3)=0
(x +3)(x
2 −4)=0
(x+3)(x −2)(x+2)=0
to x = −3 v x = 2 v x= −2
b) x
3(x
4 −5x
2 +4)=0
x
3( x
4 −x
2 −4x
2 +4)=0
x
3[x
2( x
2 −1) −4(x
2−1)]=0
x
3( x
2 −1)( x
2 −4)=0
x
3( x−1)(x +1)( x−2)(x +2)=0
to: x =0 −−− pierw. trzykrotny v x = 1 v x= −1 v x= 2 v x= −2
23 paź 01:04
Mathew: dziekuje Eto... jeśli możeszto pomóż mi z resztą zadań, byłbym wdzięczny...
Proszę także o wytłumacznie do tych zadań, ponieważ byłem nieobecny a Pani profesor powiedziała
"No to masz pecha

" w poniedziałek mam spr... Proszę Cię o pomoc...
Dziękuję...
23 paź 18:01