;-)
Natalia: Jak zrobić takie zadanie?
Trzej przyjaciele, Adam, Bartek i Maciek, wybrali się na ryby. Liczba ryb Adama jest o 7
większa od 3/5 liczby okoni. Liczba ryb Bartka jest o 3 większa od 5/7 liczby łososi. Liczba
wszystkich ryb jest 3−cyfrową liczbą pierwszą. Ile ryb złowił każdy z chłopców, wiedząc, że
jeden z nich złowił tylko okonie, jeden tylko pstrągi, a jeden tylko łososie? Ma ktoś jakiś
pomysł?
30 sty 11:04
PW:
1. Wprowadzić oznaczenia
2. Sprawdzić jakie istnieją 3−cyfrowe liczby pierwsze.
3. Zapisać treść zadania za pomocą wprowadzonych symboli.
30 sty 13:05
Natalia: A umiałbyś rozwiązać taki układ równań

{ 0,6x + 7 = z
(5/7)y + 3 = x
gdzie x+y+z=p, gdzie p to 3−cyfrowa liczba pierwsza
30 sty 14:41
PW: To nie jest właściwy układ. Powtarzam: wprowadź oznaczenia na wszystkie wielkości
występujące w zadaniu.
30 sty 14:49
Natalia: to jest jeden z przypadków, ale nie wiem jak go rozwiązać
30 sty 15:17
PW: To są równania diofantyczne (więcej − szukane wielkości są liczbami naturalnymi). Sporo więc
| | 3 | |
wiemy: przy Twoich założeniach liczba okoni x pomnożona przez |
| jest liczbą naturalną |
| | 5 | |
| | 5 | |
równą z−7, liczba łososi y pomnożona przez |
| jest równa x−3. A w sumie są równe x+y+z = |
| | 7 | |
... nie wiesz, bo nie sprawdziłaś ile jest możliwości? Nie w tym pewnie rzecz, że jest to
liczba pierwsza, ale jaka ona naprawdę jest: 101, 103, 107 itd.
| | 3 | |
Spróbuj ustalić − ile jest liczb x mniejszych od 101, które pomnożone przez |
| dają liczbę |
| | 5 | |
naturalną. Ja nie znam rozwiązania, ale chyba w takich ciągach liczb tkwi pomysł.
30 sty 16:26