funkcje
gosiaaaa: wyznacz współczynnik q, dla którego rozwiązania równania 2x2 − 6x + q = 0 są liczbami
naturalnymi
30 sty 01:17
J:
Warunki:
1) Δ≥0
| | q | |
2) x1*x2 = |
| − musi być liczbą naturalną |
| | 2 | |
30 sty 09:11
PW: | | 3 | | 7 | |
No tak, ale to mało. Gdyby x1= |
| i x2 = |
| , to też x1•x2 jest liczbą naturalną, |
| | 7 | | 3 | |
ale rozwiązania − nie.
30 sty 11:21
J: Witam "PW". To co napisałeś jest prawdą, ale prawdą jest ( też z treści zadania ), że x
1 i x
2
są liczbami naturalnymi
30 sty 11:39
Heniek:
x1 + x2 = 3 i x1, x2∊N, np.: 0 + 3, 1 + 2, ...
q = 2*x1*x2
30 sty 12:07
Maslanek: Nie sądzę J.
One mają być naturalne.
A ten przepis, który podałeś nie przesądza o tym, że rzeczywiście są − kontrprzykład PW.
√Δ∊N na pewno.
| | 6±√Δ | | 2±√Δ | |
wtedy x= |
| =1+ |
| . |
| | 4 | | 4 | |
| | 2±√Δ | |
Czyli liczba |
| =k, gdzie k∊N |
| | 4 | |
Stąd 2±
√Δ=4k
Ponieważ Δ=36−8q i
√Δ∊N ⇒ q=4
30 sty 12:33
PW: Spróbujmy tak:
Załóżmy, że równanie ma dwa rozwiązania będące liczbami naturalnymi n i k, czyli
2xx−6x+q = 2(x−n)(x−k)
2x2−6x+q = 2x2 −2(n+k)x + 2nk.
Przyrółwnanie współczynników przy odpowiednich potęgach zmiennej x daje
−6 = −2(n+k) i q = 2nk,
czyli n+k = 3 i q = 2nk.
Pierwszy z tych warunków oznacza, że liczbami n i k mogą być tylko 0 i 3 lub 1 i 2, co
podstawione do drugiego warunku daje odpowiednio q = 0 lub q = 4.
Wniosek: jeżeli badane równanie ma dwa rozwiązania będące liczbami naturalnymi, to ma postać
2x2−6x+0 = 0 lub 2x2−6x+4 = 0.
Rozwiązaniami pierwszego są 0 i 3, zaś rozwiązaniami drugiego 1 i 2 − oba rownania spełniają
warunki zadania.
Odpowiedź: Warunki zadania są spełnione dla q = 0 oraz dla q=4 (no chyba że uznajemy, iż zero
nie jest liczbą naturalną, wtedy pierwsze równanie z rozwiązaniem 0 odpada i pozostaje tylko
odpowiedź druga).
30 sty 12:35
Maslanek: Zapomniałem o q=0
30 sty 12:36
PW: Chochlik w trzecim wierszu: nie 2xx, lecz 2x2.
30 sty 12:36
Heniek:
ale naokoło świata niektórzy chodzą do łazienki

, a wzory Viety znacie?
30 sty 12:40
Maslanek: | | 2±√Δ | |
No i założenie, że |
| =k, gdzie k∊N∪{−1}. Wtedy jeszcze x∊N. |
| | 4 | |
30 sty 12:40
Maslanek: To i tak dąży do rozwiązywania równania kwadratowego wtedy ^^
30 sty 12:42
PW: Heniek, wzory Viete'a wymagają istnienia rozwiązań, a więc badania wyróżnika Δ. Jakoś o
tym zapomniałeś. Nie żadne "naokoło świata", tylko oderwanie się od banalnych schematów
"równanie kwadratowe − delta − wzory Viete'a". Gdybym miał stale powielać gotowe wzorce, to
bym się zanudził na śmierć.
30 sty 12:48
J:
Tak, racja . Mój warunek 2) rzeczywiście nie gwarantuje,że pierwistki będa naturalne.
A co byście powiedzieli na taką propozycję:
| | q | |
Warunki: Δ > 0 i |
| − liczba naturalna, prowadzą do wniosku,że q może przyjąć tylko |
| | 2 | |
wartości: q=0 lub q=2 lub q=4, po czy po prostu sprawdzić wszystke wstawiając do równania
wyjściowego i odrzucić te, gdy pierwiatki nie będą liczbami naturalnymi ?
30 sty 13:11
PW: No też pięknie.
Dla początkujących podkreślmy: to rozwiązanie J i moje polegają na rozumowaniu:
Jeżeli istnieją rozwiązania będące liczbami naturalnymi, to q = ...
Takie rozumowanie wymaga sprawdzenia, czy wszystkie wyłonione w ten sposób q spełniają warunki
zadania, stąd w obydwu wypadkach trzeba wypisać wszystkie możliwe równania i sprawdzić, czy
rzeczywiście rozwiązania są liczbami naturalnymi.
30 sty 13:33