Równanie kwadratowe
th: Wykaż, że jeżeli między współczynnikami równań x2+px+q=0 i x2+mx+n=0 zachodzi związek
mp=2(n+q) to przynajmniej jedno z tych równań ma rozwiązanie.
29 sty 23:59
Maslanek: Przypuść przeciwnie, tj. zarówno jedno jak i drugie równanie nie ma rozwiązań

Pochwal się wynikiem
30 sty 00:02
th: p2−4q<0
m2−4n<0
30 sty 00:04
Maslanek: Dodając stronami:
p
2+m
2−4(n+q)<0
Korzystając ze związku zadanego w zadaniu:
p
2+m
2−2mp<0
Ale p
2+m
2−2mp=(p−m)
2≥0.
Dochodzimy więc do sprzeczności

. To pokazuje, że przypuszczenie było nieprawdziwe. Zatem
jeżeli zachodzi związek, to rzeczywiście jedno z równań musi mieć rozwiązanie
30 sty 00:08
th: Dzieki
30 sty 00:10