z4+81=z4−81i2=(z2−9i)(z2+9i)
Czyli trzeba rozwiązać:
(1) z=√−9i; (2) z=√9i
To dla mnie za trudne
Nie chce mi się
I drugie równanie:
z2−3z+2=(z−2)(z−1)=0
skąd z=2 lub z=1.
| π | π | √2 | √2 | |||||
z1 = 3 * (cos | + i sin | ) = 3 * ( | + i * | ) | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |
| 3 | 3 | √2 | √2 | |||||
z2 = 3 * (cos | π + i sin | π) = 3 * (− | + i * | ) | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |
| 5 | 5 | √2 | √2 | |||||
z3 = 3 * (cos | π + i sin | π) = 3 * (− | − i * | ) | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |
| 7 | 7 | √2 | √2 | |||||
z4 = 3 * (cos | π + i sin | π) = 3 * ( | − i * | ) | ||||
| 4 | 4 | 2 | 2 |
A jakie jest to x? Rzeczywiste, zespolone?
Albo jest błąd, albo x traktujemy jako pewną zmienną, albo x traktujemy jako część rzeczywistą
liczby z. Tylko w pierwszym i trzecim przypadku rozwiązanie będzie sympatyczne
?
z2 − 3x + 2 = x2 − y2 − 3x + 2 + 2xyi = 0 ⇔ xy = 0 i x2 − y2 − 3x + 2 = 0
1o x = 0 ⇒ y = ± √2
2o y = 0 ⇒ (x − 1)(x − 2) = 0 ⇒ x = 1 lub x = 2
z5 = (0,√2)
z6 = (0,−√2)
z7 = (1,0)
z8 = (2,0)