Dwie pochodne
kolumb: Mam tutaj przykłady dwóch pochodnych, które nie do końca wiem jak rozwiązać:
1) f(x)=ln3(x2+cosx)
Czy mogę zrobić coś takiego jak:
y=x2+cosx
y'=2x−sinx
f'(x)=(ln3(y))' = 3(lny)' = 3*1y*y'
2) arctg2(x2+3x+1)
I tutaj czy mogę postąpić podobnie czyli:
y=x2+3x+1
y'=2x+3
f'(x) = arctg2(y)' = − (11+y2)2
29 sty 23:32
Godzio:
1) Bardzo dobrze, tylko wróć do podstawienia.
2) Tutaj masz jeszcze jedną, "ukrytą funkcję" funkcję − potęga arcusa
| | 1 | |
arctg2(y)' = 2arctg(y) * |
| * y' |
| | 1 + y2 | |
29 sty 23:41