fizyka
fizyka: Witam, jak rozwiązać to zadanie? Położenie r(10t,−10exp(−t),−t2). Dla t=1,5s przyspieszenie
jest równe... nie wiem też jakiego wzoru uzyc
29 sty 23:15
Maslanek: Czyli położenie:
r=( x(t); y(t); z(t) )
gdzie x(t)=10t, y(t)=−10e
−t; z(t)=−t
2?
Ogólnie przyspieszenie jest drugą pochodną przemieszczenia po czasie.
Oraz funkcje x, y, z są niezależne.
Obliczenia, które wykonujemy są obliczeniami na wektorach!
Zapiszmy r=x*i+y*j+z*k
| | d2x | | d2y | | d2z | | d2r | |
Wtedy a= |
| *i+ |
| *j+ |
| *k= |
| |
| | dt2 | | dt2 | | dt2 | | dt2 | |
Należałoby policzyć

Ja leniwy
30 sty 00:20