matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje
d4mian:
x+1
Dla funkcji f(x) =
wyznaczyć
x−1
a) funkcję odwrotną do funkcji f. b) odwrotność funkcji f, c) f
2
29 sty 23:05
Janek191:
a)
x + 1
f(x) =
; x ≠ 1
x − 1
lub
x + 1
y =
⇒ x + 1 = ( x − 1)*y ⇒ x + 1 = x*y − y ⇒ x − x*y = − 1 − y ⇒
x − 1
⇒ x*( 1 − y) = − y − 1
y + 1
x = −
1 − y
Po zamianie zmiennych mamy
1 + x
y = −
1 − x
1 + x
lub f(x) = −
1 − x
=====================
29 sty 23:41
Mila:
1
x−1
b)
=
, x≠−1
f(x)
x+1
30 sty 13:22