Całka
Piotrek: | | x−3dx | | x | | 3 | |
∫ |
| =∫ |
| dx−∫ |
| dx |
| | 2−x | | 2−x | | 2−x | |
Próbowałem podstawić do pierwszego niestety coś mi nie wychodzi. Być może źle obrałem sposób
rozwiązywania ?
29 sty 22:57
Mila:
| | x−3 | | x−2−1 | |
−∫ |
| dx=−∫ |
| dx= |
| | x−2 | | x−2 | |
29 sty 23:04
Piotrek: Ehh no ok, ale ja nie chce sobie tego rozwiązać nie mając pojęcia skąd się coś pojawiło. Dzięki
za odpowiedź, była byś skora do wyjaśnienia tego ?
29 sty 23:11
Janek191:
2 − x = t ⇒ x = 2 − t
− dx = dt ⇒ dx = − dt
więc
| | x dx | | − (2 − t) dt | | ( t − 2) dt | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ dt − 2 ∫ |
| = |
| | 2 − x | | t | | t | | t | |
= t − 2 ln I t I + C
1 = 2 − x − 2 ln I 2 − x I + C
29 sty 23:16
Janek191:
2 − x = t ⇒ x = 2 − t
− dx = dt ⇒ dx = − dt
więc
| | x dx | | − (2 − t) dt | | ( t − 2) dt | | dt | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = ∫ dt − 2 ∫ |
| = |
| | 2 − x | | t | | t | | t | |
= t − 2 ln I t I + C
1 = 2 − x − 2 ln I 2 − x I + C
29 sty 23:16
Piotrek: No dziękuje bardzo niestety tego przykładu nie mogę pojąć, nie wiem być może dlatego że robie
wszystko zbyt schematycznie.
29 sty 23:20
Basia: a mi ktoś pomoże?:(
29 sty 23:21
Janek191:
| | 3 dx | | dx | | − 1 dx | |
∫ |
| = 3 ∫ |
| = − 3 ∫ |
| = − 3 ln I 2 − x I + C2 |
| | 2 − x | | 2 − x | | 2 − x | |
29 sty 23:22
Piotrek: Tą elementarna całkę rozumiem bez problemu ale tej wcześniejszej nie bardzo.
29 sty 23:25
Janek191:
Całka została obliczona przez podstawienie : 2 − x = t ⇒ x = 2 − t
2 − x = t ← różniczkujemy obustronnie
0 − dx = dt ⇒ − dx = dt ⇒ dx = − dt
Wstawiamy : t za 2 − x , − dt za dx oraz 2 − t za x i liczymy dalej ...
29 sty 23:31
Piotrek: Aha, być może ja nie miałem różniczek i nie rozumiem ? Czy nie wiem ja się uczyłem w ten sposob
np: t=2−x
nastepnie pochodna
dt=−1dx
Przepraszam, być może jestem ułomny i dlatego ciężko mi przyswoić takie banały..
29 sty 23:36
Janek191:
To jest to samo
29 sty 23:42
Piotrek: Hmm no ok
29 sty 23:44
Piotrek: Dziękuje bardzo za wyjaśnienie
29 sty 23:52