jerey:
wychodzą mi z tego jakies cuda , wynik powinien wyjsc −4.
29 sty 22:43
Eta:
log
2/52
2= 2log
2/52
| | 1 | |
log21/2(2/5)−1= −2log2(2/5)= −2* |
| |
| | log2/5(2) | |
..... = −4
29 sty 22:50
29 sty 22:53
jerey: dziekuje Eto pomęcze jeszcze te przykłady troche
29 sty 22:55
jerey: nie pomyslałem ze mozna to odwócic uzywając potegi o wykładniku ujemnym
29 sty 22:56
jerey: tzn myslałem tylko nie wiedziałem jak to zrobic na logarytmach
29 sty 22:56
Eta:
Możesz też tak:
| log222 | | log2( 2/5)−1 | |
| * |
| = |
| log2(2/5) | | log2(2)1/2 | |
| | −2 | | log2(2/5) | |
= |
| * |
| = −4 |
| | log2(2/5) | | 1/2 | |
29 sty 22:57
jerey: nigdy nie wiem jak to jest z tą zamianą podstaw logarytmu. Jak "dobrac" własciwa podstawe
logarytmu , np w sposobie z 22;57 wspolna podstawa to 2? mogła by być np 2/5 lub √2. wiem ze
to postac niewygodna ale chce w koncu zrozumiec te logarytmy. dało by radę rozwiązac z tej
postaci?
29 sty 23:04
Eta:
Podstawę ( przy zamianie ) wybierasz dowolną
czasami można i (10 w podstawie)
ale zawsze taką,która jest wygodniejsza i występuje w podanych logarytmach
29 sty 23:13
jerey: ok, dziekuje.
29 sty 23:20