Ciągi
czopo: Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (an) jest równy 2. Ciąg (bn) dany jest wzorem bn = log2
an. Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu (bn) jest równa −35. Oblicz iloraz q ciągu
(an).
29 sty 22:35
Janek191:
a
1 = 2
b
1 = log
2 a
1 = log
2 2 = 1
b
n = log
2 a
n
b
n +1 = log
2 a
n + 1 = log
2 a
n*q
więc
| | an*q | |
bn +1 − bn = log2 an*q − log2 an = log2 |
| = log2 q |
| | an | |
czyli ( b
n ) jest ciągiem arytmetycznym
b
1 = 1
r = log
2 q
b
10 =b
1 + 9*r = 1 + 9*log
2 q
zatem
S
10 = 0,5*( b
1 + b
10)*10 = 5*(1 + 1 + 9 log
2 q) = − 35
10 + 45 log
2 q = − 35
45 log
2 q = − 45
log
2 q = − 1 ⇒ q = 2
−1 =
12
Odp. q = 0,5
==========
29 sty 23:01
czopo: Na podstawie czego wywnioskowałeś, że bn jest ciągiem arytmetycznym ?
29 sty 23:05
Eta:
bn+1−bn= r (liczba stała, niezależne od n) ⇒log2q=r ( bo jest liczbą nie zależną od n)
29 sty 23:26
Janek191:
29 sty 23:52
czopo: Dziekuje
30 sty 07:06