Układ równań
th: Rozwiaż układ równań
x3−y3=19(x−y)
x3+y3=7(x+y)
29 sty 22:26
ICSP: i problem jest w ?
29 sty 22:27
th: Jest dużo rozwiązań i nie wiem skad niektore sie biora
29 sty 22:29
ICSP: ja bym proponował w pierwszym równaniu przerzucić wszystko na jedną stronę. Potem wyciągnąć
(x−y) przed nawias.
29 sty 22:31
ICSP: te dwa równania są równoważne równaniom :
(x−y)(x2 + xy + y2 − 19) = 0
(x+y)(x2 − xy + y2 − 7) = 0
Stąd mamy IV układy równań :
x−y = 0
x+y = 0
x−y = 0
x2 − xy + y2 − 7 = 0
x2 + xy + y2 − 19 = 0
x+y = 0
x2 + xy + y2 − 19 = 0
x2 −xy + y2 − 7 = 0
z pierwszego (x;y) = (0;0)
z drugiego (x;y) = (√7 ; √7) v (−√7 ; −√7)
z trzeciego (x;y) = (√19 ; −√19) v (−√19 ; √19)
z czwartego (x;y) = (−2;−3) v (−3;−2) v (2;3) v (3;2)
Ostatecznie :
(x;y) = (0;0) v (√7 ; √7) v (−√7 ; −√7) v (√19 ; −√19) v (−√19 ; √19) v
(−2;−3) v (−3;−2) v (2;3) v (3;2)
Łącznie 9 rozwiązań.
29 sty 22:48
th:
(x−y)(x
2+xy+y
2−19)=0
(x+y)(x
2−xy−y
2−7)=0
Wyszlo mi piec wynikow.
Później dziele odpowiednio przez (x−y) pierwsze i (x+y) drugie równanie i obustronnie dodaje.
Wychodzi x
2+y
2=13
Czy da rade to wykorzystac zeby nie rozwiazywac rownan pierwiatkowych
29 sty 22:51