wykres z logarytmem
bla bla :
W układzie współrzednych zaznaczyć zbiór punktów spełniających warunki:
log2 (x y2) − log2x * log2y = 0
nie za bardzo wiem jak sie do tego zabrac. Na pewno x>0 i y>0
22 paź 21:34
Eta:
zał: x >0 i y>0
log2x +log2y − log22 − log2x *log2y=0
log2x −log2x*log2y +log2y −1=0
log2x( 1 − log2y) −( 1 −log2y)=0
( 1 −log2y)( log2x −1)=0
log2y= 1 v log2x =1
y= 2 v x= 2
P(2,2) −−− jedyny taki punkt , który spełnia ten warunek
22 paź 22:12
bla bla :
dziekuje
Eta 
nie wpadłam na to żeby to pogrupowac
22 paź 22:21
Eta:
I w tym rzecz

Pozdrawiam!
22 paź 22:23
Bogdan:
A np. punkt (4, 2) ?
23 paź 00:51
Eta:
No właśnie

(4,2) i (2,4)
wytłumacz mi
Bogdanie , czemu przy rozkładzie na czynniki
nie wyszły mi te punkty?
bo juz teraz nie myślę
23 paź 01:10
Bogdan:
a punkt np. B = (2, 19) ?
23 paź 01:12
Bogdan:
albo C = (2, π) ?
23 paź 01:12
Eta: Ok

Powiedz jak ma wygladać rozwiązanie

bo chcę spokojnie zasnąć
23 paź 01:13
Eta: Wrrrrrrrrrr
23 paź 01:13
AROB: Też jestem ciekawa, skąd wziął Bogdan te punkty.
23 paź 01:17
Bogdan:
Zaraz pokażę rozwiązanie
23 paź 01:17
Eta: No nie wiem za diabła co "skopałam"
23 paź 01:18
Bogdan:
Ale te punkty spełniają równość, prawda ?
23 paź 01:18
Eta:
Zastanawiałam się ,że w zad. było polecenie" wyznacz zbiór punktów" !
i nijak mi nie wychodziły
23 paź 01:19
Eta:
Bogdan nie drażnij sie ze mną i dawaj rozwiązanie ,bo zawał mi grozi

a jeszcze chcę pożyć
23 paź 01:20
Bogdan:
Już piszę, moment
23 paź 01:21
Eta: ok
23 paź 01:22
AROB: Też czekam. A chcę iść już

.
23 paź 01:30
Bogdan:
| | xy | |
log2 |
| − log2 x * log2 y = 0, x > 0, y > 0. |
| | 2 | |
| | xy | |
log2 |
| = log2 y * log2 x |
| | 2 | |
| xy | |
| = y * log2 x / :y to y∊(0, +∞) |
| 2 | |
| x | |
| = log2 x ⇒ x = 2 lub x = 4 |
| 2 | |
Odp.: Rozwiązaniem jest zbiór punktów (2, y∊(0,+
∞)) oraz oddzielny punkt (4, 2)
| | 1 | |
Rysunek przedstawia wykresy funkcji y = |
| x oraz y = log2 x |
| | 2 | |
23 paź 01:30
Bogdan:

To jest rozwiązanie
23 paź 01:32
Bogdan:
Jest coś tu do poprawienia
23 paź 01:36
Bogdan:
Proszę sprawdzić dowolny punkt (2, y) dla y∊(0, +∞)
23 paź 01:38
Eta:
Ot to

Dzięki za wyjasnienie.
Dobranoc,
AROB i
Bogdanie
23 paź 01:39
Eta:
Jak widać ( urodziłam się "głupia" i chyba "głupia" umrę
23 paź 01:41
AROB: A ja nie rozumiem, jak przeszedłeś z II linii pod wykresem do III linii. Ja widzę tam mnożenie
2 logarytmów, a nie log2(y*log2x). Odpowiedz, jeśli możesz jeszcze , na dobranoc.
23 paź 01:43
Bogdan:
W moim rozwiązaniu jest nieścisłość, gdzie?
23 paź 01:46
AROB: No ja właśnie nie widzę możliwości opuszczenia znaków logarytmów.
23 paź 01:47
Bogdan:
AROB dostrzegła. A odpowiedź jest poprawna?, czy każdy z punktów prostej x = 2
dla y > 0 spełnia to równanie?
23 paź 01:48
Bogdan:
a także punkt (4, 2)?
23 paź 01:49
Eta:
Już teraz to wyłączył mi się mózg
23 paź 01:49
Eta:

Miłych snów
23 paź 01:56
AROB: Rzeczywiście punkty (2,1) i (4,2) spełniają równanie. I to chyba wszystko. Tylko dlaczego
rachunkowo trudno to otrzymać?
23 paź 01:57
Bogdan:
Przepraszam za zamieszanie, dobranoc
23 paź 01:59
AROB: Już zmykam spać, bo kto za mnie jutro wstanie? ,

Dobranoc Wam

! Do jutra.
23 paź 01:59
Bogdan:
AROB, a inne punkty prostej x = 2 dla y > 0 tez spełniają równanie ?
23 paź 02:01
Eta:
( 2,π)
L=log
22 +log
2π−log
22 = log
2π
P=log
22*log
2π= log
2π
L=P
czemu nie otrzymamy tego rozwiazania po rozkładzie na czynniki..... to tego już nie wiem?
23 paź 02:06
Bogdan:
(2, y) dla y > 0
| | 2y | |
log2 |
| = log2 y * log2 2 |
| | 2 | |
log
2 y = log
2 y
23 paź 02:08
Eta:
A co z takimi punktami?
(x,2) dla x>0
mamy podobnie:
log
2x = log
2x
23 paź 02:12
Eta:
I teraz już wiem czemy z rozkładu wyszedł mi punkt(2,2)
Czy tak?
23 paź 02:14
Bogdan:

Jest jeszcze więcej rozwiązań.
Kolejnym zbiorem są wszystkie punkty prostej y = 2 dla x > 0
23 paź 02:17
Eta:

byłam szybsza
23 paź 02:18
Bogdan:

teraz musimy do tego dojść
23 paź 02:23
Eta:
No to teraz Nasza
bla bla ma pełny obraz , co robią
matematycy w środku nocy

gdy Ona smacznie

Idziemy już i my do

Doranoc
23 paź 02:24
Bogdan:
Jeszcze moment, poczekajcie, podaję odpowiedź
23 paź 02:30
Eta: ok

Namieszałeś , to "odmieszaj"
23 paź 02:31
Bogdan:
Eto, Twoje rozwiązanie: log
2 y = 1 v log
2 x = 1 jest jak najbardziej prawidłowe,
tylko niedokładnie zinterpretowane.
Jeśli log
2 y = 1 v log
2 x = 1, to y = 2
lub x = 2,
ale nie y = 2 i x = 2. Wzięcie y = 2 i x = 2 daje punkt (2, 2), ale tu mamy sumę
zbiorów, a nie iloczyn.
Mamy więc prostą y = 2 oraz prostą x = 2 dla y > 0, x > 0
23 paź 02:36
Eta:

Wrrrrrrrrr wszystko przez tem mały znaczek "lub"

no tak

Bogdan jak mogłeś mnie tak trzymać w takim
napięciu
Ech ...
23 paź 02:41
Bogdan:

no to "odmieszałem'', teraz naprawdę już dobranoc.
23 paź 02:43
Eta:
AROB 
Widzisz już jacy są "faceci" ? ....... od zawsze to wiedziałam
,że się pastwią nad płcią piękną

Superr , wszystko jasne ....teraz mogę spokojnie iść do

Dobranoc!
23 paź 02:45
Bogdan:
Ja tylko chciałem spędzić z Wami trochę nocy
23 paź 02:47
Eta: OK

Miło było, ale mogłam tego nie przeźyć

Do jutra
23 paź 02:49
Bogdan:
Sytuacja była pod kontrolą
23 paź 02:50
Eta:
Ach
Bogdanie 
z Ciebie

Dobranoc!
23 paź 02:51
AROB: Ja Was wczoraj opuściłam, nie spodziewając się tak ciekawej dalszej dyskusji. Kosztowało mnie
to tyle, że zasnąć mi ten problem nie pozwalał, a skoro świt ruszyłam z równaniem od nowa. No
i doszłam do tego samego wniosku, co stwierdziliście w nocy.
Rzeczywiście jest nieskończona ilość rozwiązań postaci:
x=2 i y∊(0,
∞) lub y=2 i x∊(0,
∞).
Ach, ta matematyka! I jak tu jej nie lubić

! Nic nie da się pominąć. Taki jeden znaczek "∨"
tyle
dyskusji sprowokował.
P.S. Żal mi tylko, że planowałam Wam przekazać moje "odkrycia", a tu "musztarda po
obiedzie".

Do wieczora,
Eto i
Bogdanie, pozdrawiam.
23 paź 12:57
AROB: Dobry wieczór
Eto i
Bogdanie
23 paź 20:30
Bogdan:

Dobry wieczór
AROB i
Eto. To nocne zadanie jest przykładem tego, jak bardzo
ważne jest zwracanie uwagi na zapisy w zadaniu. Sam się naciąłem zapisując początkowo
| | xy | |
na kartce równość w postaci log2 |
| = log2xlog2y, co zasugerowało mi, że |
| | 2 | |
| | xy | |
jest log2 |
| = log2(xlog2y), a to w konsekwencji doprowadziło do zapisu |
| | 2 | |
| xy | | y | |
| = xlog2y i dalej do |
| = log2y. |
| 2 | | 2 | |
| | xy | |
Poprawny zapis jest natomiast taki: log2 |
| = (log2x)(log2y) dla x > 0 i y > 0. |
| | 2 | |
Po przekształceniach otrzymuje się wynik podany przez Etę, to jest x = 2 ⋁ y = 2,
tu kluczową rolę odgrywa znak ⋁ wskazujący na punkty leżące na prostych: x = 2
dla x > 0 oraz punkty leżące na prostej y = 2 dla y > 0.
23 paź 21:18
AROB: Dzięki
Bogdanie, wszystko już jest jasne.
23 paź 22:32