Ekstrema funkcji
kajot: Mamy taka funkcje:
f(x)=
√3x−x3
http://www.wolframalpha.com/input/?i=sqrt%283x-x%5E3%29
f'(−1)=0
f'(1)=0
mamy również jej dziedzinę
x ∊<−
√3,0> ∪ <0,
√3>.
I teraz dochodzimy do tego że dwa ekstrema leża poza miejscami zerowymi pochodnej. Czy zawsze
mamy sprawdzać funkcje na okoliczność istnienia ekstremów na krawędziach przedziałów
dziedziny
29 sty 22:12
kajot: Dziedzina powinien być zbiór:
x∊<0,
√3>
Tylko pytanie pozostaje nadal aktualne.
29 sty 22:19
kajot: Panowie i panie. Proszę o odpowiedź
29 sty 23:03