matematykaszkolna.pl
Zadanie fizyka ładunki meyk: Witam, z góry przepraszam za umieszczenie zadania fizycznego, jednak na forach fizycznych mi nikt nie odpisuje a tutaj zawsze otrzymywałem odpowiedź niezależnie od typu zadania. Nie wiem jak rozwiązać takie zadanie: Trzy ładunki leżą w płaszczyźnie 0xy, przy czym ładunek q1=9,4 uC leży w początku układu współrzędnych, ładunek q2=2,74uC w położeniu określonym wektorem r2=(0,235;0)m a ładunek q3= −4,2uC w położeniu r3= (0,235;0,0847)m. Jaka siła działa na ładunek q2? Prosiłbym kogoś o rozwiązanie oraz w miarę możliwości wytłumaczenie... Bardzo go potrzebuje na dzisiaj. Z góry dzięki
29 sty 22:10
meyk: Dwie jednakowe kulki zawieszono na niciach o długości l=1m, tak że stykają się ze sobą. Po naładowaniu ładunkiem q=20uC kulki odchylają się o kat 60 stopni. Jaka jest ich masa?
29 sty 22:41
meyk: Może ktoś zna przynajmniej wyniki ?
29 sty 23:23
th: Z fizyki dobry nie jestem ale skoro odchylily sie o 60 stopni i zostaja w takiej pozycji to sila grawitacji zrownowazyla sile elektrostatyczna.
 m1*m2 q1*q2 
G*

=K*

r2 r2 
G i K to stale ,a m1=m2 i q1=q2 Natomiast skoro nici maja dlugosc 1m i kat miedzy nimi jest rowny 60 stopni to oznacza ,że r=1m. Ale i tak musisz gdzies sprawdzic ten sposob.
29 sty 23:24
th: A w pierwszym łatwo obliczyć będzie odległość między ładunkami q1 i q2 ( wynosi 0,235) natomiast między q2 i q3 (0,0847). Podstawiasz do wzoru na sile oddzialywania miedzy ladunkami q1 i q2 oraz q2 i q3 i nastepnie liczysz sile wypadkowa z twierdzenia pitagorasa.
29 sty 23:43
Maslanek: rysunek1 zasada dynamiki: Musi zachodzić równowaga sił − wektorowa emotka Czyli powiedzmy, że dzielimy ten układ na układ dwóch osi x i y: Wzdłuż osi x działają siły E i składowa N Wzdłuż osi y działają siły G i składowa druga N. Muszą się równoważyć. emotka
29 sty 23:43
Maslanek: Jeśli chodzi o 1 zadanie jest dużo łatwiej, bo odchodzi naciąg Czyli badamy znów wektorowe co się dzieje wzdłuż osi x i wzdłuż osi y. Następnie siła wypadkowa, która działa na ciało jest liczona z tw. Pitagorasa z wypadkowych składowych emotka
29 sty 23:45
meyk: Dziękuje za odpowiedzi! postaram się to przeanalizować i rozwiązać. Zna ktoś może odpowiedzi do tych zadań ?
29 sty 23:52
th: Maslanek czyli 1 dobrze bym zrobil.
29 sty 23:52
Maslanek: Mhm emotka
29 sty 23:54