Zadanie fizyka ładunki
meyk: Witam,
z góry przepraszam za umieszczenie zadania fizycznego, jednak na forach fizycznych mi nikt nie
odpisuje a tutaj zawsze otrzymywałem odpowiedź niezależnie od typu zadania.
Nie wiem jak rozwiązać takie zadanie:
Trzy ładunki leżą w płaszczyźnie 0xy, przy czym ładunek q1=9,4 uC leży w początku układu
współrzędnych, ładunek q2=2,74uC w położeniu określonym wektorem r2=(0,235;0)m a ładunek q3=
−4,2uC w położeniu r3= (0,235;0,0847)m. Jaka siła działa na ładunek q2?
Prosiłbym kogoś o rozwiązanie oraz w miarę możliwości wytłumaczenie... Bardzo go potrzebuje na
dzisiaj. Z góry dzięki
29 sty 22:10
meyk: Dwie jednakowe kulki zawieszono na niciach o długości l=1m, tak że stykają się ze sobą. Po
naładowaniu ładunkiem q=20uC kulki odchylają się o kat 60 stopni. Jaka jest ich masa?
29 sty 22:41
meyk: Może ktoś zna przynajmniej wyniki ?
29 sty 23:23
th: Z fizyki dobry nie jestem ale skoro odchylily sie o 60 stopni i zostaja w takiej pozycji to
sila grawitacji zrownowazyla sile elektrostatyczna.
G i K to stale ,a m
1=m
2 i q
1=q
2
Natomiast skoro nici maja dlugosc 1m i kat miedzy nimi jest rowny 60 stopni to oznacza ,że
r=1m.
Ale i tak musisz gdzies sprawdzic ten sposob.
29 sty 23:24
th: A w pierwszym łatwo obliczyć będzie odległość między ładunkami q1 i q2 ( wynosi 0,235)
natomiast między q2 i q3 (0,0847).
Podstawiasz do wzoru na sile oddzialywania miedzy ladunkami q1 i q2 oraz q2 i q3
i nastepnie liczysz sile wypadkowa z twierdzenia pitagorasa.
29 sty 23:43
Maslanek:

1 zasada dynamiki:
Musi zachodzić równowaga sił − wektorowa

Czyli powiedzmy, że dzielimy ten układ na układ dwóch osi x i y:
Wzdłuż osi x działają siły E i składowa N
Wzdłuż osi y działają siły G i składowa druga N.
Muszą się równoważyć.
29 sty 23:43
Maslanek: Jeśli chodzi o 1 zadanie jest dużo łatwiej, bo odchodzi naciąg

Czyli badamy znów wektorowe co się dzieje wzdłuż osi x i wzdłuż osi y.
Następnie siła wypadkowa, która działa na ciało jest liczona z tw. Pitagorasa z wypadkowych
składowych
29 sty 23:45
meyk: Dziękuje za odpowiedzi! postaram się to przeanalizować i rozwiązać. Zna ktoś może odpowiedzi do
tych zadań ?
29 sty 23:52
th: Maslanek czyli 1 dobrze bym zrobil.
29 sty 23:52
Maslanek: Mhm
29 sty 23:54