Logarytmy
Maturzystka: log327 − log28
22 paź 21:32
Maturzystka: proszę
22 paź 21:40
danielxyza: Aby obliczyć wartość logarytmu musisz zadać sobie pytanie − do jakiej potęgi muszę podnieść
podstawę aby otrzymać liczbę stojącą za nią? log
327 to 3 bo 3
3=27. Drugi spróbuj sama. I
polecam przyjrzeć się temu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
22 paź 21:41
Eta:
Droga
Maturzystko ....... to brzmi dumnie

ale to zadanie jest na poziomie przedszkolnym!
log
327 = 3 bo 3
3 = 27
log
28= 3 bo 2
3= 8
więc wynik jest: każdy "Jaś" z przedszkola już to wie!
3−3=0
PS: Radzę solidnie wziąć się za naukę

Powodzenia!
22 paź 21:51