granica funkcji
abcx: lim(x→0+)xx
Jak to policzyć przy użyciu reguły de l'Hospitala?
29 sty 21:44
Godzio:
| | lnx | |
xx = elnxx = ex * lnx = exp { |
| } |
| | | |
Teraz możesz korzystać
29 sty 21:59
abcx: | | lnx | |
Też tak kombinowałam, ale nie wpadłam na |
| ... |
| | | |
| | | |
Wychodzi e |
| = e−x = e0, a to dąży do 1. Ale teraz nie rozumiem po |
| | | |
co x ma dążyć do 0
+, a nie po prostu do 0
29 sty 22:04
PW: Bo w zbiorze liczb rzeczywistych nie ma definicji czegoś takiego jak np.
29 sty 22:07