zbadaj czy f(x) ma asymptote poziomą prawostronna?
maniek: f(X)=(cos(1x))x
29 sty 21:41
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
limx → ∞(cos( |
| ))x = limx → ∞exp { ln[ (cos( |
| ))x ] } = |
| | x | | x | |
| | 1 | | | |
= limx → ∞ exp { x * ln[cos( |
| ) ] = limx → ∞ exp { |
| } |
| | x | | | |
| | 1 | |
= limx → ∞exp { − sin( |
| ) } = exp { − sin0 } = exp { 0 } = 1 |
| | x | |
Tak, ma y = 1
29 sty 21:47
maniek: co to exp? to chybe liczba e tak?
29 sty 21:52
wredulus_pospolitus:
exp(x) = ex
zapis używany przez matematyków w celach czysto 'logistycznych' (czytelniejsze są ułamki w
potędze liczby 'e') jak również w programowaniu
29 sty 21:53
Godzio:
Tak, w wielu przypadkach, jeżeli e
........... i ........... jest dosyć rozbudowanym ułamkiem
to zamiast e
x pisze się exp { x }
29 sty 21:53
maniek: skąd wiemy że jest prawostronna?
29 sty 22:01
Godzio:
lim
x→∞f(x) −− prawostronna
lim
x→−∞f(x) −− lewostronna
29 sty 22:02
maniek:
dzięki
29 sty 22:04
zales: czyli exp.{ln[(cos(1/x))x} to jest eln((cos(1/x))x ?
29 sty 22:53