Wykaż, że
Kapsel: Przekątne trapezu przecinają się w punkcie S . Przez punkt S poprowadzono prostą równoległą do
podstaw trapezu, która przecina ramiona trapezu w punktach E i F . Wykaż, że |ES | = |SF | .
29 sty 21:34
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABD i EDS z cechy (kkk)
| a | | k+w | | ak | |
| = |
| ⇒ |ES|= x= |
| |
| x | | k | | k+w | |
z podobieństwa trójkątów ABC i FSC z cechy (kkk)
| | a | | k+w | | ak | |
|
| = |
| ⇒ |SF|=y= |
| |
| | y | | k | | k+w | |
zatem |ES|=|SF|
29 sty 21:49
Kapsel: aha, wielkie dzięki, zastanawia mnie tylko dlaczego ABD I EDS są podobne mają wspólny kąd przy
D, a reszta? dlatego że ES I AB są równoległe? jakie to twierdzenie mówi, że kąty są wtedy
równe?
29 sty 21:52
Eta:
29 sty 22:10
Kapsel: Bardzo dziękuje, tylko jakie twierdzenie mówi, że te kąty są równe? nauczycielka zawsze mi mów
ze na maturze muszę uzasadnić twierdzeniem.
29 sty 22:21
Eta:
AB ∥ ES
29 sty 22:36
Eta:
29 sty 22:38