dddd
mały kulek: Zapisz cztery kolejny przybliżenia taylorowskie dla f(x)=x
3+2x
2+3x+4
a) wokół a=0;
Tak więc gdy to rozpisuję to we wzorze za x
0 podstwiam a=0 czyli tak samo jakby bylo we wzorze
maclaurina
czyli :
| | f'(0) | |
f(x)=f(0)+ |
| x+..... |
| | 1! | |



?
29 sty 21:31
wredulus_pospolitus:
tak
29 sty 21:40
mały kulek: dzięki

mam jeszcze takie pytanie skoro pisze ze cztery kolejne to ma ten wzor tak wygladac :
| | f'(0) | | f''(0) | | f'''(0) | | f4(c) | |
f(x)=f(0)+ |
| x+ |
| x2+ |
| x3+ |
| x4 |
| | 1! | | 2! | | 3! | | 4! | |

?

?

?
Czy ma jeszcze jedno być

czyli reszta byłaby z x
5
29 sty 21:43
PW: Gdyby tak było wiadomo co to znaczy
cztery kolejne przybliżenia taylorowskie.
Równie dobrze można podać cztery rozwiązania, za każdym razem dokładając jeden składnik
więcej.
Może Autorowi szło o cztery kolejne wyrazy rozwinięcia w szereg?
29 sty 22:00
PW: A może głupio gadam z tym szeregiem, bo to wielomian, więc pochodne to on ma zerowe od pewnego
miejsca.
29 sty 22:03
mały kulek: to jak bedzie

brakuje jescze z x
5
29 sty 22:13
mały kulek: dobra mam już
29 sty 22:46