proszę o rozwiązanie
michał: Pole trapezu wynosi 169 . Punkt przecięcia przekątnych dzieli każdą przekątną na dwa odcinki,
których długości pozostają w stosunku 5:8. Oblicz pola trójkątów, na jakie przekątne
podzieliły trapez.
29 sty 21:26
pigor: ..., szukane pola to : 5*8=
40,
40, 8*8=
64, 169−144=
25 . ...
30 sty 00:47
michał: ale dlaczego tak można rozwiązać, na jakiej podstawie
30 sty 10:20
5-latek:
30 sty 11:31
Pudel:
Rozwiąż np.układ równań:
| ⎧ | 0,5[a2b1]sinα=S1 | |
| ⎜ | 0,5[a1b1]sin(180−α)=S2 | |
| ⎨ | 0,5[a1b2]sinα=S3 |
|
| ⎩ | 0,5[a2b2]sin(180−α)=S4 | |
| | a2 | | 5 | | b1 | | 5 | |
& |
| = |
| & |
| = |
| &S1+S2+S3+S4=169 |
| | a1 | | 8 | | b2 | | 8 | |
Rysunek sugeruje trapez równoramienny ale...
30 sty 18:05
Mila:
| | b | | SC | | 3 | |
ΔDCS∼ΔABS w skali k= |
| = |
| = |
| |
| | a | | AS | | 5 | |
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa⇔
P
1=64
30 sty 19:02