Pytanie dotyczące astronomii...
D'rky: Fizyka i matematyka to podobne dziedziny, a astronomia jest częścią fizyki więc mam pytanie
odnośnie astronomii... jaka jest różnica pomiędzy rokiem gwiazdowym a rokiem zwrotnikowym? i
który z nich jest powszechnie stosowany?
22 paź 21:30
AS: Czemu nie zajrzysz do Google.
Wpisz hasła <rok gwiazdowy> a potem <rok zwrotnikowy>
i znajdziesz odpowiedź na pytanie.
23 paź 09:18
tim: Witaj AS.
23 paź 09:19
AS: Kłaniam się. Od rana na posterunku.
23 paź 09:26
tim: Dziś cały dzień.. Chory i nie mam co robic..
23 paź 09:27
AS: Też masz pomysły.Szybkiego powrotu do zdrowia
23 paź 10:27
AS: Jak się nudzisz i masz tyle sił i ochoty to takie dwa zadanka.
Zadanie 1
Znaleźć sumę 3 + 33 + 333 + 3333 + ...składającą się z n składników.
Zadanie 2
Dowieść,że jeżeli 3√a + 3√b = 3√a*b to
(a + b − a*b)3 + 27*a2*b2 = 0
23 paź 10:45
Miś:
Podam odpowiedź do zadania 1, ale bez rachunków bo za dużo pisania.
| | 1 | | 10(10n − 1) | |
Sn = |
| [ |
| − n ] |
| | 3 | | 9 | |
23 paź 11:50