kryterium porównawcze zbieżności szeregów
Kejt: Szeregi
mam taki przykład:
∞
n=1
| 1 | | 4n−4 | |
| (√n+3−√n+1)=...= |
| |
| n | | n(√n+3+√n−1)(2√n−2) | |
podejrzewam zbieżność szeregu.. może ktoś podpowiedzieć jak go sensownie ograniczyć? i czy w
ogóle dobrze to przekształciłam?
29 sty 21:20
wredulus_pospolitus:
Kejt ... ale Ty masz 'kutafojńskie' przykłady na tym ETI

ale ten szereg nie jest zbieżny i to widać na pierwszy rzut oka
kryterium porównawcze:
29 sty 21:22
wredulus_pospolitus:
√n+3−
√n+1 >
√n+3 −
√n+3 + 1 = 1
| | 1 | |
więc Twój ∑an > ∑ |
| który jest rozbieżny |
| | n | |
c.k.p.
29 sty 21:23
Kejt: to z eTrapeza.. no właśnie też myślałam, że nie jest..bo jakieś pierdoły wychodziły..
ale patrzę w odpowiedzi.. i "zbieżny"

oszukali mnie..
29 sty 21:24
Kejt: dziękuję (:
29 sty 21:25
wredulus_pospolitus:
a może tam jest
√n+3 −
√n+1 
całość pod pierwiastkiem
29 sty 21:29
Kejt: no właśnie nie
29 sty 21:30
wredulus_pospolitus:
no to szereg rozbieżny i dziękujemy państwu za uwagę
29 sty 21:32
Godzio:
Jestem ciekaw Twoich przekształceń, bo równości między końcem a początkiem nie ma
29 sty 21:33
Godzio:
A dobra, bo tam jest poza pierwiastkiem ta jedynka
29 sty 21:33
wredulus_pospolitus:
ale zapewne to mieli na myśli ... bo i wtedy mnożysz przez sprzężenie i robisz z kryt
porównawczego
| | 2 | |
∑an < ∑ |
| który jest zbieżny |
| | n(3/2) | |
29 sty 21:34
Kejt: tak.. zapewne..
coś mi się wydaje, że to będzie mój ulubiony dział matematyki..
29 sty 21:36
Godzio:
Wolfram mówi, że rozbieżny i tyle
29 sty 21:36
Kejt: tylko, że wolfram mi nie pomoże na jutrzejszym kolokwium i piątkowym egzaminie.. a mógłby
29 sty 21:38
wredulus_pospolitus:
Kejt ... poczekaj poczekaj ... czekają Ciebie jeszcze równania różniczkowe

miooodzio

(w
pozytywnym tego słowa znaczeniu

)
29 sty 21:39
wredulus_pospolitus:
Kejt ... a byś się zdziwiła ile osób na wolframie pisze egzaminy
29 sty 21:39
Kejt: wiem, wiem.. a randkę z różniczkami mam jutro ^^
zapowiada się świetna zabawa
29 sty 21:41
29 sty 22:24
Krzysiek: |an|≤1/n2
29 sty 22:30
Kejt: o.. i tyle?
dziękuję
29 sty 22:33