Całka
Kasia: Oblicz ∫x7e−3x2+1
29 sty 21:19
Kasia: Podstawienie za t=x2 i t3=x6 niewiele pomogło
29 sty 21:25
wredulus_pospolitus:
przez części
| | 1 | |
v' = −6xex2+1 ; u = − |
| x6 |
| | 6 | |
i tak parę razy (yyy ... podaj 3 razy) i będzie całka elementarna, bo za każdym razem zejdziesz
o 2 potęgi w dół w x
α
29 sty 21:26
wredulus_pospolitus:
a może o jedną potęgę w dół ... jakoś tam to będzie
29 sty 21:27
Kasia: Dlaczego liczysz z obu pochodną? Nie jest tak że z jednego się liczy całkę a z drugiego
pochodną?
29 sty 21:30
Kasia: A nie, liczysz całke tam, okey
29 sty 21:31
wredulus_pospolitus:
v' = ; u =
jest dobrze ... nie liczę z obu pochodną
może nie będzie schodziło w potęgach w xα ... ale wtedy może da się przerzucić na drugą stronę
... odjąć ... podzielić przez stałą i będzie wynik ... nie wiem
rozpisz pierwszy krok przez części i zobaczymy co wyjdzie
29 sty 21:32
Kasia: Własnie jak liczysz całke z e3x2+1?
29 sty 21:32
wredulus_pospolitus:
ale po co

liczysz całkę z −6x*e
−3x2+1 ... bo −6x to będzie 'pochodna wnętrza'
29 sty 21:35
Kasia: Hm, chyba jakiegoś przeskoku nie rozumiem. Mam tę całkę i teraz podstawiam:
u=x7 v'=e−3x2+1. Nie wiem skąd Ci się to u i v' bierze
29 sty 21:48
Kasia: I ta całka tego v' wyjdzie −et?
29 sty 21:49
wredulus_pospolitus:
nie nie ... zapisz co Ci wyszło po pierwszym kroku
może jest:
∫ f(x) dx = 'coś' −"stała"*∫f(x) dx
wtedy 'przerzucasz' na lewo całkę i masz:
∫ f(x) dx +"stała"*∫f(x) dx = 'coś'
(1+"stała")∫ f(x) dx = 'coś'
| | 'coś' | |
∫ f(x) dx = |
| |
| | 1+"stała" | |
może ... ale nie musi tak być ... ale jestem zbyt leniwy by to policzyć
29 sty 21:51
wredulus_pospolitus:
Kasiu ... całki z v' NIE OBLICZYSZ
29 sty 21:51
Kasia: Juz rozumiem, tak przekształciłeś to żeby Ci łatwiej było
29 sty 21:52