SZEREG LICZBOWY
klaudia: Cześć, jest tutaj ktoś, kto ogarnia szeregi liczbowe i jest chętny mi pomóc w tym zadaniu ?
29 sty 21:06
Garth:
Ale chyba tresc zadania sie gdzies zapodziala?
29 sty 21:07
klaudia: zbadać zbieżność szeregu
29 sty 21:08
klaudia: tutaj jest akurat kryterium porównawcze, ale i tak nie mam pojęcia jak to zrobić, nie wychodzi
mi
29 sty 21:09
wredulus_pospolitus:
z kryterium porównawczego bym proponował to 'pyknąć'
29 sty 21:10
wredulus_pospolitus:
haha ... akurat napisałem to
29 sty 21:10
klaudia: 
tylko jak ?
29 sty 21:12
klaudia: ogólnie logarytmy mnie przerażają i blokują
29 sty 21:12
wredulus_pospolitus:
chwila ... to nie trzeba z porównawczego ... wystarczy ruszyć 'główką'
| | 1 | | n+1 | |
ln (1+ |
| ) = ln |
| = //własności logarytmów // = ln(n+1) − ln (n) |
| | n | | n | |
więc: ∑
1∞(ln(n+1) − ln (n)) =
= ln 2 − ln1 +
+ ln 3 − ln2 +
+ ln 4 − ln3 +
+ .............
= ln (
∞) − ln1 = ln (
∞) − 0 =
∞ <−−− tylko tego tak nie zapisuj ... to jest zapis 'poglądowy'
29 sty 21:17
klaudia: a to tak można?
29 sty 21:24
wredulus_pospolitus:
jak się ładnie to opisze, to czemu by nie
29 sty 21:24
Krzysiek: wystarczy zamiast ∞ dać 'N' i policzyć granicę
albo skorzystać z kryterium ilorazowego dobierając ciąg bn=1/n też od razu wynik.
29 sty 21:25
klaudia: uświadomiliście mnie w fakcie, że poważnie nic nie wiem o szeregach liczbowych

wracam do
książki
29 sty 21:30
klaudia: a dobra, już to widzę, dzięi
29 sty 21:37
klaudia: A jak zrobić taki przykład:
| | 1 | |
∑ |
| tutaj też jest kryterium porównawcze |
| | 1+√n | |
29 sty 21:42
klaudia: ?
29 sty 21:46
Krzysiek:
1+√n≤2√n
1/(1+√n)≥1/(2√n)
29 sty 21:47
klaudia: a nie pownno być takiego znaku ≤, bo przecież n w mianowniku ma potęge mniejszą niż 1 ?
29 sty 22:09