f
Radek:
Zadania optymalizacyjne.
Mogę prosić o pomoc w kilku zadaniach z optymalizacji geometria analityczna ?
29 sty 21:06
wredulus_pospolitus:
a może być przy jednym ... a resztę próbujesz sam i pokazujesz jak Ci wychodzi
29 sty 21:08
Radek:
No właśnie o takie coś mi chodzi. tylko o wskazówki a nie pisanie gotowców.
29 sty 21:09
Marcin: Pokaż te zadania. Sam chętnie potrenuje
29 sty 21:10
Eta:
Napisz treść zadania
29 sty 21:11
Radek: Na prostej y = − 3x+ 2 wyznacz punkt, którego suma kwadratów odległości od osi układu
współrzędnych jest najmniejsza.
(x,−3x+2)
Na osi x (x,0) na y (0,y) ?
29 sty 21:11
Radek:
(x−x)2+(3x−2)2+(0−x)2+(i tutaj nie pasuję ten y ?)
29 sty 21:15
Saizou : odległość od osi x to po prostu lxl a od osi y to l−3x+2l
lxl2+l−3x+2l2 jest najmniejsze
29 sty 21:15
Eta:
f(x)= |x|2+|3x−2|2 −−− osiąga minimum
29 sty 21:17
Marcin: x to odległość od OX a |−3x+2| to odległość od OY
29 sty 21:17
Radek:
a czemu nie mogę ze wzoru na długość odcinka ?
29 sty 21:18
PW: Saizou, popraw się.
29 sty 21:18
Saizou : Marcin na odwrót, ten sam błąd zrobiłem ale do funkcji to nie ma znaczenia

możesz ale wtedy to jest trochę przerost formy na treścią
29 sty 21:19
Marcin: Jeżeli masz punkt (1;−7), to jaka jest jego odległość od układu współrzędnych? Po co tutaj
liczyć cokolwiek ze wzoru na długość odcinka?
29 sty 21:19
wredulus_pospolitus:
Radek ... a czy to nie jest to samo

tylko w długości odcinka masz jeszcze
√f(x)
29 sty 21:20
Marcin: Faktycznie na odwrót
29 sty 21:20
Radek: ?
29 sty 21:20
Radek:
wredulus nie rozumiem jak pozbyć się tego y w ostatnim nawiasie ?
29 sty 21:21
Saizou :

jeśli chcesz z odległości to proszę bardzo
d=
√(x−x)2+(0−y)2=lyl
l=
√(0−x)2+(y−y)2=lxl
29 sty 21:47
bezendu: Saizou wejdź na gadu
29 sty 21:48